orkide
  • "Çok hassassın"
  • "Çok yavaşsın"
  • "Biraz daha girişken ol!
  • "Biraz daha girişken ol!
  • "Hayatının sonun kadar aynı işte mi çalışacaksın?"

İnsanların sizde var olan veya olmayan bir özellik için sizi suçladığı oluyor mu?

Sizi eleştiren, neyi neden yapmadığınızı sürekli hatırlatan birileri var mı etrafınızda? Her yaptığınız mercek altında gibi hissediyor musunuz? Yaptığınız hiçbir şey yeterince iyi olmuyor mu? Kendi kendinizi de bu şekilde suçlar mısınız?

İnsanlar genellikle kendilerine izin vermedikleri veya anlamadıkları duyguları ve davranışları başkalarında görünce rahatsız olurlar. Örneğin, sizi hassas olmakla suçlayan biri, kendisine izin vermediği bir şeyi sizin yaptığınıza şahit oluyordur, muhtemelen sizin duygularınıza nasıl yaklaşacağını bilmiyordur ve bu onu rahatsız ediyordur. Bunu, birisi diyetteyken sizi hamburgerle görmesi gibi düşünebiliriz. Diyetteki kişi için iyi hissetmenin yolu, sizin hamburger yemeyi bırakmanızdır. Yani, çözümü sizin "düzelmeniz"dir. Onun açısından en zahmetsiz ve risksiz yol budur. Çünkü bir kişinin sizi anlatmaya kalkması, önce kendi duygularını anlamaya çalışması ile mümkündür. Bu da, hasıraltı ettiği durumlarla yüzleşmek zorunda kalması anlamına gelir. Bu çoğu insan için korkutucudur ve sizin değişmeniz, karşınızdaki kişinin o kötü duyguyu hissetmemesi için en kestirme yoldur.

Siz bir orkide iseniz, kaktüs olmadığınız için suçlanmanız çok anlamsızdır. Neden bir kaktüs gibi uzun süre susuz kalarak yaşayamadığınız yersiz bir sorudur. Basitçe, çünkü orkidenin bakım şartları kaktüsten farklıdır. Orkidenin daha hassas bir bakıma ihtiyacı vardır. Evine orkide alanın bunu göze alması beklenir. Evine orkide alıp, ona kaktüs bakar gibi davranıp sonra da orkideyi solduğu için yetersiz olmakla suçlayan bir kişinin ne kadar sağlıklı olduğunu düşünürsünüz?

Bir daha biri sizi olduğunuz veya olmadığınız bir şey için suçlarsa, insanların çoğu suçlamalarının kendi eksikliklerini veya o kişiye rahatsızlık veren duyguları kapatma çabası olduğunu hatırlamanızı öneririm. Olduğunuz şey için özür dilemeyin. Orkide hassastır ancak hassaslığı ona güzelliğini verir.

Sevgiyle kalın.

Paylaşın:

Etiketler: hassas, eleştirme, eleştirilme, suçlanma

Elnaz Gültekin

Uzman Psikolog