Performans Kaygısı

Performans Kaygısı

Kontrol edemediğimiz bir sürü hayat koşulu, başarmamız gereken ve hayatımızı etkileyecek sınavlarla ya da performans ölçümleri ile birleştiğinde kendimizi kapana kısılmış hissedebiliriz. Dikkatimizi vermemiz gereken konulara odaklanmamız zorlaşırken, başaramamak ve başaramamanın sebep olacağı bir sürü olumsuz senaryo zihnimize davetsiz misafir olur. Enerjimizi yapmamız gerekenlere ayırmamız gerekirken, bize rahatsızlık veren düşünceleri uzaklaştırmaya harcamak zorunda kalırız ve sürekli kendimizle savaş veriyor gibi yorgun düşebiliriz.

Performans kaygısının sebebi nedir?

Genellikle performans kaygısının temeli, cevaplamaktan çekindiğimiz sorulara dayanmaktadır. “Ya bu sınavı kazanamazsam?” veya ”Ya bu mülakatta başarılı olamazsam?” gibi sorular kafamızda döner durur ancak cevabını düşünmek bile istemeyiz. Ancak insan beyninin yarım kalmış işlerle veya cevaplanmamış sorularla arası iyi değildir ve bir sonuca varana kadar rahat edemez. Bu nedenle, biz bu sorulara cevap vermedikçe, beynimiz bu soruları daha yüksek sesle sormaya devam eder ve biz kafamızdaki bu fırtınayı susturmaya çalışırken yapmamız gerekene odaklanamayız. Sonucunda kendimizi yetersiz ve suçlu hissederiz.

Psikolojik Destek Ne İşe Yarar?

Alacağınız psikolojik destek, bu soruların cevaplarını güvenli bir ortamda araştırmayı ve danışanı tatmin eden bir cevaba ulaşmayı hedeflemektedir. Daha sonra ise, bu cevaplarla ilgili neler yapabileceğimizi adım adım planlamaktayız. Beynimizi kaygılandıran sorular cevaplandıkça, beynimiz yatışır ve bizim enerjimizi yapmamız gerekene odaklama gücümüz artar. İçinde olduğunuz durum ne kadar girdap gibi görünse de, alacağınız destek ile daha sakin bir zihne kavuşabilmeniz ve odağınızı yeniden kazanmanız mümkün.