Stres, Zaman Yönetimi ve Erteleme

Stres, Zaman Yönetimi ve Erteleme

Hepimizin yapmamız gerekenler altında ezildiğimizi hissettiğimiz anlar vardır. Tamamlanması gereken ve çalışmaya nereden başlayacağımızı bilemediğiniz işlerin, başvuruların, sınavların yükü ve bunların yarattığı stresle birlikte, kendimizi yapmamız gerekenleri ertelerken bulabiliriz. Ancak, erteledikten sonra kendimizi suçlu hissederiz ve zamanımızın kısıtlılığını düşündükçe bir türlü yapmamız gerekene odaklanamayız. Bu kısır döngü içerisinde, ne yapmamız gerekenlere adım atabiliriz, ne de suçluluk duygusundan uzaklaşabiliriz.

Zamanımızı Yönetmek Nedir?

Zaman yönetimi, yapmanız gerekenleri etraflıca gözden geçirdikten sonra, bunların bizim için önem ve aciliyetini değerlendirerek, elimizdeki kısa zaman dilimi içerisinde yapmamız gerekenleri hayata geçirmek üzere gerçekçi bir plan yapmaktır. Bu plan yaşam koşulları ve önceliklerimiz değiştikçe yenilenmelidir. Zamanı etkili yönetebilmek, önceliklerimizi ve yapmamız gerekenleri belirleyip, psikolojik, biyolojik ve sosyal ihtiyaçlarımızı da hesaba kattığımız gerçekçi eylem planı yapabilmeyi, bu plana sadık kalabilmeyi ve gerektiğinde bu planları güncelleyebilme becerilerini içerir.

Zamanı Yönetmeyi Öğrenmek Stresimizi Nasıl azaltır?
Zaman Yönetimi ve Sakinleşme

İnsan beyni olacakları öngörebilmek ister. Bunu yapamadığı zamanlarda da stres hormonu üretiminin başlatılmasın sağlar. Beynimizin bunu yapmasının sebebi, kısa süreli stresle vücudumuzun ve beynimizin tam kapasitede çalışabilmesidir. Yani, stres tepkisi bizim bir nevi turbo modumuzdur. Aynı şekilde, yetiştirmemiz gerekenlerin çokluğu, nereden başlayacağımızı bilememek, kendimizden beklediklerimiz ve etrafımızın bizden bekledikleri gibi etmenler önümüzü görmemizi engellediği için stres tepkisini tetikler. Beynimizin buradaki amacı, turbo moduna geçip kısa sürede sorunu çözmektir. Ancak, günümüzde problemlerin doğası bu yaklaşıma uygun değildir. Bir hedefimiz için aylarca çalışmamız gerekir ve aylarca “turbo modu”nda olmak bize ve bedenimize kaçınılmaz zararlar verir. Bu nedenle, stres tepkisini yönetmek, beynimizin kısa süreli geleceği “öngörebilmesini” sağlamaktan geçer. Bizim için kısa vadede yapılacaklar belli olduktan ve aklımıza gelen “peki, ama..?” sorularının cevabını verebildikten sonra, stres tepkimizi otomatik olarak azalır.

Psikolojik destek Ne İşe Yarar?

Amacımız, hedef belirleme, zamanını gerçekçi planlama ve strese sebep olan asıl gerekçeleri tespit etme becerilerimizi geliştirmektir. Bu, zihninizde sürekli dönen, cevaplanmamış ve bizi strese sokan soruları cevaplamayı ve zaman yönetimi tekniklerine göz atmayı gerektirir. Psikolojik destek ile, beynimizin “öngörebilme” ihtiyacını karşılama ve içine sıkıştığımız “sürekli stres” döngüsünden özgürleşme imkanı buluruz. Bununla birlikte, süreç içinde sizi strese sokan durum ile stresin kaynağının aynı olmadığını keşfedebilir, bize engel yaratan asıl probleme yönelebiliriz.